Dobra dieta jest absolutnie niezbędna dla utrzymania prawidłowego zdrowia. Musisz na co dzień odżywiać się racjonalnie, jeżeli chcesz zapobiec rozwojowi różnych chorób i żyć jak najdłużej – a na pewno tak właśnie jest. W twojej codziennej diecie na pewno nie brakuje tłuszczy, ale czy aby na pewno pochodzą one z wartościowych źródeł? Jakich tłuszczy unikać, by sobie nie zaszkodzić, a po jakie sięgać, by zagwarantować sobie dobre zdrowie, lepsze samopoczucie i wspaniały wygląd?
Nie zawsze szkodliwy
Bardzo możliwe, że wciąż wierzysz, iż nadmiar tłuszczu w diecie – niezależnie od jego pochodzenia – zawsze jest szkodliwy. Dawniej panowało takie przekonanie. Dietetycy od lat przestrzegali przed spożywaniem tłustych pokarmów, dlatego zalecało się maksymalne ograniczenie mięsa w diecie oraz olejów i innych pokarmów zawierających tłuszcz. Nie musisz jednak podchodzić do sposobu żywienia aż tak rygorystycznie. Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać ci wszystkich makroskładników, a akurat tłuszcz jest jednym z tych ważniejszych. Odpowiada on za wiele ważnych funkcji w organizmie. Jest rozpuszczalnikiem witamin A, D, E i K, dlatego jeśli przestaniesz go spożywać, te substancje odżywcze nie będą dobrze się wchłaniać. Tłuszcz odgrywa również rolę budulca błon komórkowych. Dba także o odpowiednie nawilżenie skóry od wewnątrz i ogólnie poprawia wygląd ciała.
Tłuszcz tłuszczowi jednak nierówny
Jego właściwości zależą w głównej mierze od jego pochodzenia. Staraj się bazować na tłuszczach pochodzenia roślinnego, które mają najlepszy wpływ na organizm i wykazują się najmniejszą szkodliwością. Do codziennej diety wprowadź różnego rodzaju orzechy (np. orzechy laskowe, włoskie i migdały), a także różnorodne oleje. Wybierając tłuszcze płynne, pamiętaj jednak o tym, by kupować głównie te tłoczone na zimno, które są najzdrowsze. Nie powinieneś także poddawać je przesadnej obróbce termicznej. Jeżeli doprowadzisz do spalenia oleju, wydzielą się z niego liczne trujące związki, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów. Oleje tak naprawdę najlepiej spożywać na zimno. Dodawaj je zatem do warzywnych sałatek i uzupełniaj nimi ugotowane ziemniaki bądź zapiekanki.
Teraz już wiesz, jakich tłuszczy unikać, a jakie spożywać, by twoja dieta była zdrowa i wartościowa. Nie bój się zatem tłustych pokarmów. Spokojnie możesz, a wręcz powinieneś je jeść, jeżeli zamierzasz prowadzić racjonalny i dobrze zbilansowany tryb żywienia. Tak naprawdę bardziej szkodliwy od tłuszczu jest cukier. To tej substancji powinieneś się obawiać.