Poza typową solą i pieprzem dostępny jest szeroki wybór przypraw, których można użyć, aby przenieść smak potraw na zupełnie inny poziom. Cynamon, kminek i papryka powinny być traktowane jako podstawowe artykuły kuchenne ze względu na ich synergię z różnymi potrawami. Mieszanie ze sobą niektórych przypraw (np. kurkumy z czarnego pieprzu) może poprawić ich indywidualne właściwości, zapewniając większe korzyści zdrowotne. Możesz nawet użyć przypraw, aby przenieść swój standardowy posiłek w zupełnie innym kierunku – jedno danie o dwóch wyraźnych smakach!
Eksperymentuj z ziołami
Zioła, podobnie jak przyprawy, są nieodzowną częścią zdrowego gotowania. Zioła bardzo dobrze komponują się z przyprawami i można je wykorzystać do podniesienia smaku lub nadania im innego wymiaru. W przypadku niektórych silnie pachnących potraw (np. wykorzystujących mięso narządów) zioła mogą być dobrym sposobem na zamaskowanie czegoś, co w innym przypadku byłoby przytłaczającym aromatem.
Zwariuj
Orzechy, takie jak migdały i orzechy nerkowca, stanowią dobre przekąski o dużej zawartości składników odżywczych. Są dobrym wyborem, gdy jesteś poza domem, ale nie tylko. Posiekane orzechy stanowią doskonałe i aromatyczne dodatki do sałatek i jogurtów. Możesz nawet zrobić ich mieszankę z mieszanką ziół i przypraw, dodać lekką warstwę oleju i upiec je, aby stworzyć naprawdę spektakularną przystawkę. Następnym razem, gdy zjesz porcję swojego ulubionego ryżu basmati, spróbuj przygotować go z orzechami nerkowca, zielonym groszkiem i kolendrą, aby wyraziste smaki.